Packningstips

Tips om packning i kajak
(obs! detta är endast en liten hjälp på vägen, ska ej betraktas som fullständiga packningsinstruktioner)

Allmänt gäller att man ska se upp med volym snarare än vikt. Detta betyder att du kan ha med dig saker som väger en del, men de kan inte vara alltför skrymmande för då ryms de inte i kajaken.

Packa dina saker i vanliga plastkassar (typ ICA/Konsum/Vivo) eller i packsäckar. Var speciellt noga med att packa minst ett ombyte kläder samt eventuell sovsäck vattentätt. IKEA-kassar (de där stora blå, du vet) är billiga och praktiska uppsamlingsväskor för frakt av sakerna till/från kajaken.

Vatten forslas lämpligen i vattensäckar, 2½-5 liters plastdunkar (gamla saftdunkar t.ex.) eller 1½ liters PET-flaskor. Räkna inte med att det går att fylla på vatten under turen. Beräkna att det går åt ca 3 liter vatten per person och dygn. Och så är det bra att ha lite i reserv.

Att klä sig enligt trelagersprincipen (inner-, mellan- och ytterplagg) passar vid de flesta friluftsaktiviteter, så även vid kajakpaddling. Om man använder denna princip så är det lätt att anpassa klädseln efter väder och vind.
Innerplaggen (närmast kroppen) ska transportera bort fukt från huden så att du inte blir kall. Bra plagg för detta är byxor, tröja/linne och trosor/kalsonger i syntetmaterial.
Mellanplaggen använder man för att reglera värmen. Är det en varm dag behövs troligen inget mellanplagg. Kyliga dagar kan en fleece- eller ylletröja var lämplig.
Ytterplaggen ska stå emot vind och vatten och gärna också “andas”, det vill säga har förmågan att släppa ut den fukt som kroppen producerar. Medan du paddlar räcker det med jacka. Kajakens kapell skyddar benen.

På fötterna kan man ha lite vad som helst medan man paddlar. Man kan vara barfota eller ha till exempel ett par sandaler eller gympaskor. Men tänk på att det ibland inte går att ta sig i/ur kajaken torrskodd.

Det är skönt att byta om när man paddlat färdigt för dagen. Man blir ofta något fuktig när man paddlar. Tänk alltså på att ha med dig ombyte av kläder. Sommarkvällar kan vara kyliga och då är mössa, vantar, raggsockor och en varm skön tröja guld värt. Tänk också på att den svenska sommaren kan vara nyckfull. Ett ordentligt regnställ ska finnas med!

Unna dig riktigt god mat och dryck när du är ute på kajaktur. Det går utmärkt att tillaga kulinariska upplevelser på ett trangiakök. Med lite fantasi, och kanske en bra kokbok, kommer man långt. Tänk på att man blir väldigt hungrig av att paddla!

Du bör vara förberedd på att olycksfall kan drabba dig själv eller dina paddelkompisar. Be om råd på apoteket om vad som ska ingå i din 1:a hjälpen-påse, så att du kan ta hand om exempelvis: blödande sår, skavsår, insektsbett, huvudvärk, illamående, sjösjuka, värmeslag/solsting, stukade leder, överbelastade leder och muskler. Personliga mediciner ska naturligtvis också finnas med.

Vid akuta situationer ska du kontakta 112. Se till att du alltid vet var på kartan du befinner dig. Med mobiltelefon har du i dag täckning i stora delar av skärgården, men kanske inte precis på varje fläck. Kolla med din operatör! Och glöm inte att ha mobiltelefonen laddad och vattentätt förpackad.

Av mindre akut natur är fästingbett. Akut eller ej, fästingplockare ska du ha med dig. Håll dig också uppdaterad om symtom och behandling för de fästingburna sjukdomarna Borrelia och TBE.

Från sommaren 2018 är Blidö Kajak = Kajak&Uteliv Furusund